Välkommen till Trädgård, Café och Musteri
Nyckelbyvägen 22, Ekerö
Öppet:
fram till och med den 4:e november 11-17
Måndagar stängt! Midsommarafon stängt
tel. 08 - 560 200 60

söndag, februari 15, 2009

Kontakt

Välkommen att ringa

Emilia och Lars Sillén
på 08 - 560 200 60

Vår adress är
Nyckelbyvägen 22
178 90 Ekerö

Mail: lars@rosenhill.nu

Gemenskapen på Rosenhill!

Text och foto: Vera Billing

Jag kommer till Rosenhill på Ekerö i Mälaren tidigt i maj för att prata med Lars och Emilia Sillén – helt fel läge… stressnivån och tröttheten är stor, säsongsstart om en vecka och så mycket kvar att fixa i det ombyggda caféet. Så jag lagar fönster istället och återkommer i slutet av augusti. Sommarvärmen har helt plötsligt flytt för en isande nordpolsvind som påverkar alla. Trötthet! Men Lars, Emilia och ett gäng ungdomar från när och fjärran sitter ändå glada ute på den stora terrassen bak butiken/caféet och äter kvällsmat. I helgen har man det varit stor skördefest på Rosenhill. Ungefär 600 personer! Musik! Mat! Frukt!



Rosenhill är en gammal fruktträdgård på Ekerö. Mälardalens öar har sedan mycket länge varit Stockholms fruktleverantör. Här samsas stora äppellundar med stora ekdungar i landskapet. Rosenhill är Emilias föräldrahem. När Lars och Emilia var unga gav de sig ut till havs, seglade länge på haven och formades ihop som ett par med två individer, med kärlek och respekt. De steg i land igen, efter stormiga dygn utanför Afrikas kust och då de hade märkt att människorna ute på havet inte var särskilt annorlunda än de på land, samma samhälle här som där.

Åter i Sverige sökte de gård för att bli självförsörjande. En ren egotripp ville vi egentligen, säger Emilia. Ta över föräldragården hade de väl inte just tänkt sig. Men så hände det, att det damp ner märkliga blanketter på köksbordet där på Rosenhill. Detta var i slutet av 1980-talet och fruktträden skulle räknas och inventeras, för nu skulle man få bidrag av staten för att ta bort dem. 

Röjningsbidrag. Va!?  sa Emilia och Lars. Där väcktes engagemanget, Emilia gick långt i kampen för svensk frukt och de tog över gården. Här skulle minsann inga fruktträd tas bort, oavsett pengar! Detta var 1991. 



Här fanns stora fruktodlingar och massor av rabarber. Lars och Emilia gav sig in i branschen som leverantörer till butiker och grossister, men det var slitigt, med grossisterna i synnerhet. De var så negativa! Krasst materialistiska, ingen känsla för produkten eller kvaliteten, bara kilon och kronor. Och leveranstider. Så kom en efterfrågan på KRAV-odlad rabarber och de började leverera. Men… grossisterna ville endast ha små knippen om ett halvt kilo. Inte många stjälkar i en sådan bunt. Och KRAV-tejp skulle de ha runt sig. Nej! Vi ville vara fria, rå oss själva, den där tejpen liksom klistrade fast vår frihet, säger de.

Vi ville ju möta människor, låta dem smaka på och uppleva kvalitet. Och träffas. Människor är det roligaste som finns, säger Emilia. Och tillägger: Vi har ingen känsla av att detta är vår plats som vi äger, utan att vi förvaltar en plats för människor.

Rosenhills musteri fanns redan då de tog över, och det är ännu en grundpelare i verksamheten. Folk får komma med sina egna äpplen och vänta, medan de pressas till must och får sedan med sig sin härliga dryck hem igen. Det blev köer av bilar under hösthelgerna, det kunde bli en hel dags väntan på att få sin must gjord. Emilia började servera kaffe och litet att äta, för uppmuntra dem. Och på så vis föddes det som sedan har blivit Rosenhills Café och butik. Ekologiskt och hembakt och mustigt (!). Och ofta med musik på den härliga verandan längs den stora ladans bakre vägg, i sluttningen mot äppellundarna, där fåren går och betar. Ekologiskt och roligt. På gården finns också loppisbodar, och en annan firma säljer sina vackra stora hängmattor där. De hänger dekorativt som färgglada slöjor mellan tallarna i den torra backen. För när jag är på besök är det inte bara kallt, men också alldeles gulnat och torrt i sluttningen.



Det har inte regnat på två månader. Jag får känslan av att vara någonstans i Nordamerika, snarare än i idyllernas Ekerö utanför Stockholm. En kvinna kommer alldeles före stängningsdags och vill köpa solrosor och får låna en sekatör. Solrosorna lyser och trivs i de torra odlingsbäddarna och förstärker det osvenska intrycket. Det gör också närvaron av alla ungdomar, som volontärarbetar (”wwoofar”, se annons) på Rosenhill och bor i en väldigt stillastående gammal buss borta bland fruktträden.

Ett par killar från England, som studerar arkitektur stortrivs på Rosenhill. De har snickrat ihop den stora trappan från verandan ner till gräset, som Lars och Emilia längtat efter i åratal, klar lagom till helgens stora skördefest. Martin och Matt är fascinerade och fulla av beundran inför svensk arkitektur och vill gärna göra praktik i Sverige (kontakt kan förmedlas…). Här är också två unga tyska kvinnor som undrar om jag känner till någon trädgård med läkeväxter, dit de kan åka och jobba. Hit kommer även lokala ungdomar, som älskar att jobb och gemenskap, såsom Freja och Noa. Här finns också de egna tre barnen Erik och Evelin i tonåren, och lilla Saga Freja, sex år, kvick och glad som ett kvicksilver. 



Hur kommer det sig att de har denna enorma öppenhet och generositet för andra människor? Så extremt lite av kärnfamilj och privathet? Emilia och Lars tror de har det med sedan barnsben, på olika sätt. Här på Rosenhill var det alltid plats för en till vid matbordet och så är det än. Lars familj reste runt i världen mycket, då hans far var forskare. Där fanns alltid en öppenhet för den kultur man just då gästade. Det gjordes aldrig någon skillnad på ölgubbar och diplomater. Båda har de en mycket stark tillit till livet och människan och det är väl det som bär Rosenhill.

Sent på kvällen sitter Emilia och jag och pratar mer om äppleträden. Hon försöker alltid fördjupa och lära ut. Man vet ju inte längre hur äpplen naturligt ska smaka! Mogna äpplen. Alltför många kommer med omogen frukt – de plockar av alla sina träd när de har tid, inte när äpplena är i tid. Att skördas. Tålmodigt berättar och visar hon. Gång på gång, år efter år. Vi pratar om fruktträden som kulturbärare, som karaktärer, som individer, som kvalitetsförmedlare. Vår gemensamma glöd för äpplena ger värme till avslutandet av dagen. Det är midnatt. Ute fullmåne och kanske höstens första frost.

Från tidskriften Fri Jord nr. 3 2007
I Rosenhills butik kan du köpa den senaste Fri Jord

onsdag, februari 11, 2009

Kalender


tisdag, februari 10, 2009

Konsten att bevara äppelmust

Det finns flera bra sätt att konservera äppelmust. Du kan frysa eller pastörisera musten eller tillsätta konserveringsmedel.

Du kan förstås också göra vin, cider eller vinäger och bevara musten på det viset, men det är en annan historia. Här beskriver vi några metoder som är värda att rekommendera till dig som vill ha frisk äppelmust bevarad till långt efter säsongen.

Djupfrysning
Att frysa äppelmust går mycket bra. Använd plastdunkar, tetrapack eller någon annan typ av behållare som inte spricker då musten expanderar vid frysningen. Även i behållare av flexibla material måste man lämna lite luft för expansionen.

Konserveringsmedel - för den bekväme
Bensoesyra, Atamon, Kaliumsorbat... det finns många varianter. När det gäller flytande Atamon rekommenderar vi "råkonserveringsreceptet": 2 tsk./liter.

Sterilisering av flaskor vid pastörisering
För att få ett fullgott resultat utav de båda pastöriserings- metoder som vi beskriver här, ska flaskorna vara både väl rengjorda och steriliserade (upphettade till 100 grader).

Steriliseringen kan t.ex. göras i ugn. Det är också förnuftigt att strax före påfyllningen ge flaskorna en extra sköljning med benzoatlösning (en matsked benzoesyra, som kan köpas i specerihandeln till 2,5 dl vatten, räcker till många flaskor).

- Pastörisering metod 1 - i kokkärl
Du fyller glasflaskorna som ska användas ända upp till kanten med must och ställer sedan ner dem i ett kokkärl med vatten. Skruvkorkarna ska vara avtagna och läggs också ner i kärlet.

I en av flaskorna stoppar du ner en termometer. Vattnet ska nu värmas upp så att musten i flaskorna får en temperatur på 75 grader. Denna värme ska hållas i 15 minuter varefter
korkarna skruvas på. Se till att skumfri must står ända upp till bredden - fyll annars på med upphettad must eller hett rent vatten innan korken skruvas på.

Kyl inte av flaskorna på en gång utan låt dem behålla värmen i ytterligare två timmar. Sätt dem t.ex. på tjockt tidningspapper och täck dem med en filt eller dylikt.

- Pastörisering metod 2
Den här metoden är något bekvämare och tillåter att man använder olika storlekar på flaskorna, men du måste vara noggrann, särskilt med flaskrengörningen.

Värm must i ett kokkärl till 75 grader och låt den stå i denna temperatur i 15 minuter. Skumma noga och tappa genast upp musten på flaskorna - ända upp till bredden - och skruva på locket. även vid denna metod är det viktigt att inte kyla av flaskorna på en gång utan låta dem behålla värmen i ytterligare två timmar. Du kan som sagts ovan t.ex. sätta dem på tidningar och täcka dem med en filt.

Allmänt
När en flaska med pastöriserad must öppnats, eller om du tagit ut en mustförpackning ur frysen, bör du låta den stå kylskåpskallt och inte räkna med att den håller sig frisk längre än en vecka.

Pastöriserad must mognar och klarnar vid lagring. Godast sägs den vara efter 4-5 månaders lagring.

Must är kraftfullt dricka, ett glas innehåller saft från 3-4 äpplen. Det skadar inte att vara skonsam mot magen och späda musten med vatten, speciellt om man är törstig och vill dricka mycket av den friska saften. Vi hoppas att du får glädje av musten och gör slut på den lagom till nästa säsong då du är välkommen tillbaka.

Cider och vin av must

Om du vill göra cider eller äpplevin (cider är ett mousserande äpplevin), använd helst så söta och smakrika äpplen som du kan hitta. Blanda om möjligt flera olika sorter och ta gärna med en del av någon sträv (garvsyrerik) sort. Tannin eller Garvsyra, Wikipedia

När du mustat häller du musten tillsammans med en påse vinjäst i en jäshink av plast med tättslutande lock (finns att köpa i musteriet).

Väl hemma monterar du ett vattenlås och placerar jäshinken i rumstempratur.

Efter några få dagar börjar det klucka i jäsröret och processen är i full gång. Nu är det bra att placera jäshinken källarsvalt och gärna högt på ett bord eller bänk för att underlätta senare omtappning.

Jäsningen tar från några veckor upp till ett par månader. Du märker att det är klart när kluckandet avtar för att sedan stanna av. Då är det dags att tappa om cidern med en hävert (plastslang) till ett annat kärl utan att bottensatsen kommer med. Ställ sedan cidern så kallt som möjligt (den skall inte frysas) några veckor för att klarna.

(Omtappningen kan hoppas över om du är lat och inte kräver en helt klar cider)

Sedan är det dags att buteljera. Glasflaskor funkar för stilla (icke mousserande) cider. Vill du ha bubblor så tillsätt max en snabbsockerbit (eller en liten tesked strösocker) per liter och skaka om. En sekundärjässning startar och efter några månader har du -om allt gått enligt planerna- en välsmakande frisk och mousserande dryck. Observera att du för den mousserande varianten behöver flaskor som tål visst tryck. PET-flaskor brukar fungera bra. Och lagra dom inte på fina mattan om olyckan skulle vara framme och spränga en flaska.

Tänk också på att denna goda och läskande dryck kan anta en alkoholhalt som ibland närmar sig vinstyrka. Alltså inget du bör bjuda barn och bilförare på!

Fest och Hyra lokal


Om du vill och om det vill sig väl, kan du hyra vår loge för t.ex. bröllop, fest eller konferens

Dessvärre är alla bokningsbara helger (dvs. fram till mitten av september) 2014 redan bokade, men en vardag kanske kan funka och i så fall gäller följande:

För hyra av logen, baren, trädgår´n (inte odlingen dock) och viss tillgång till köket inklusive glas, tallrikar, visst kylutrymme, bord, bänkar, stolar etc. tar vi under 2014:

- 7000 kr för sällskap upp till 30 pers.

- 14 000 kr för sällskap upp till 100 pers.

Att tänka på:
Lokalerna är tempererade efter säsong vilket naturligtvis kan avskräcka den ömfotade.

Inga av våra bord / bänkar / tallrikar / glas / bestick etc är av det enhetliga slaget. Också att tänka på för känsliga sinnen.

Musiken kan behöva skruvas ner efter 1.00 men partyt kan fortsätta till kl 2.30

Tillgång till lokalen för dukning och dekoration har du från kl 15.00 dagen före festen
Lokalerna ska vara färdigstädade kl 8.00 dagen efter.
Om ni vill att vi ska städa efteråt så tillkommer en kostnad på 500:-/timma för detta. Köket och kaffé-utrymmet städas dock av det team som har hand om maten på kalaset, oavsett om det är vi, inhyrd personal, eller festarrangören själv

Några tips om musik, catering (om ni inte kan få till det med vår eminente kökschef Anders Rydström tel: 0735626727) o. annat finns här

För bokningar och information:
lars@rosenhill.nu
tel. 08 - 560 200 60

Ge & Få Butik

Vi öppnade Sveriges första Ge & Få Butik 2007

Presentation och Några enkla regler för Ge & Få Butiken


Ge prylar eller få nya grejor - utan pengar - återbruk är praktisk ekologi

Lämna prylarna du tröttat på eller finn nya, livsviktiga, bland de grejor som andra vill bli av med - utan att bry dig om pengar!

Idag har begagnade prylar nästan inget värde samtidigt som många kan ha nytta av dem.

Vi lever i ett överflöd av prylar.

Vem har inte irriterat sig över att behöva slänga saker som fungerar?

Men det är bökigt; kostar tid och pengar att försöka sälja något som har ett ringa värde.

På samma gång finns det de som bara är intresserade av att sakerna funkar - inte årsmodellen.

Det dyra är inte längre prylarna utan administrationen av dem.

Vem vill inte hitta just den där prylen som man inser att man saknar - när man väl finner den? Vem vill inte bli av med alla de där prylarna som inte längre används?

Inspirationen till vår Ge & Få Butik har vi fått av Emma Klaassen som kom till Rosenhill via World-Wide Opportunities on Organic Farms och som har arbetat med projektet Give-away shop hos organisationen Eurodusnie i Leiden, Nederländerna.

Vi fortsätter att arrangera Bakluckeloppis för de saker som du vill sälja eller köpa, den första söndagen i de varma månaderna.


Några enkla regler för Ge & Få Butiken

Vi öppnar Ge & Få Butiken, som ett experiment, med så få regler som möjligt för att Ge & Få Butiken så långt som möjligt ska klara sig själv.

Dessa regler är preliminära och kommer kanske att ändras efter en tid.

Om något är oklart - fråga oss

1. Fråga oss först innan du lämnar saker.

2. När du kommer med prylar ska du lägga eller hänga dem bland andra liknande grejor - så att de blir lätta att hitta.

3. Du får vid varje besök/dag bara ta fem saker - om du lämnar prylar får du ta lika många som du lämnar.

4. Vi tar bara emot saker som fungerar - småfel kan vara ok.

4.1 Vi tar enbart emot hela och rena kläder på galgar. (Vi har en låda för galgar.)

4.2 Vi tar bara emot oanvända, eller i alla fall näst intill oanvända, skor

4.3 Vi tar inte emot alltför konstiga saker som väldigt få kan ha någon nytta av - men det kan ju å andra sidan vara något jättespännande - är du osäker fråga oss.

4.4 Vi kan bara ta emot småprylar (maximal storlek är till exempelvis datorer och stereoanläggningar och liknande).

5. Vi lägger oss inte i om du säljer grejor du hittar hos oss eller kanske skänker dem till en välgörenhetsorganisation.

6. Givetvis kan vi inte lämna någon som helst garanti på saker som du tar med dig från vår Ge & Få Butik.

Welcome to Rosenhill Garden!

Open
May, Saturday - Sunday; 11.00 - 17.00
June - October, Tuesday - Sunday; 11.00 - 17.00

Contact
tel. 08 - 560 200 60
lars@rosenhill.nu

Adress
Nyckelbyvägen 22
178 90 Ekerö

Map
Rosenhill is located on the island Ekerö. Google Maps



Rosenhill is a traditional family farm using organic methods to produce vegetables, apples and and apple juice. The laid back relaxed atmosphere makes this a great place to chill and enjoy the Swedish countryside, so close to Stockholm.
Lake Mälaren is a short walk down the road from Rosenhill for a refreshing swim.
The cafe where you can get pie, focaccia, icecream as well as cookies and is a popular gathering place for people from throughout Stockholm.
At the farm shop you can find Rosenhills own honey and mustard, crafts and kitsch. During the growing season (August /September) you can pick your own herbs, tomatoes, onions, currants, berries, plums and other fruit & vegetables.
Rosenhill invites to a wide variety of music gigs held throughout the summer usually on Saturday evenings.
Underground and Bus
To get to Rosenhill from downtown Stockholm it takes approximately one hour using the train and the bus with an 800m walk on arrival.
Take the underground green line #1 to Brommaplan then take bus 312, 311 or 309 to Nyckelby. Check at information at the Brommaplan station as sometimes a change is required on the bus.
  

By Car
From Stockholm you will pass
- Drottningholm,
- Tappström (Ekerö Centrum)
- Träkista
- When you arrives to Nyckelby, where there is a yellow brick building with a petrol station and general store (ICA) you turn right och and follows Nyckelbyvägen 800m and you will arrive to Rosenhill.
  
Short Background of Rosenhill
About a century ago Emilia's grandfather founded the garden and planted the first apple trees. Since then the place, like all the farms around, played a role supplying our capital Stockholm with vegetables, fruit and berries. In the beginning the products were carried by steamboats but from about 1925 it was possible to use the roads. In 1978 Emilia's parents opened a small juice factory to take care of fallen apples that could not be sold in the market. 

Since there is a good tradition around to plant apple trees in the garden when you build a house, it was soon found by other “apple owners” who wanted to make juice from their harvest. Thirsty people came from all around to get the golden drink.
When we, Emila and Lars, by the end of the last century, chose to take care of this place, we decided to turn the gardening into organic. We also found that it was a good idea to concentrate on letting people come here to get good fruit and vegetables, rather then sending these products to the market in town. To draw more people to us we started a cafe and began to sell other things. 

We also found that the garden, due to its relaxed atmosphere, was a very nice meeting place. It was therefore a natural thing to give parties and arrange other gatherings here. One important tradition is to hold a party every Saturday from midsummer until the end of August.

More information about Ekerö in english at: Ekerö Tourism

måndag, februari 09, 2009

Hängmattor



Stora Famnen Hängmattor har numera bara ett litet sortiment tyghängmattor och hängstolar på Rosenhill
För mera - besök butiken i Bromma/Blackeberg


Telefon:
08 - 15 81 24
070 - 765 80 10

lördag, februari 07, 2009

Stay Overnight at Rosenhill

A visit to Rosenhill for a coffee, can easily be transformed in to evening dinner and an overnight stay. This gives you the chance to experience the magical dawn and a midday swim in lake Mälaren 900 m away.

You can experience the whole adventure without being too concerned with the cost.


We have 3 cabins each contain 4 beds, available from May to September. Camping is also possible.

Prices
Cabin per night
One person: 250 kr
Two persons: 400 kr
Three persons: 500 kr
Four persons: 600 kr

You pay when you get here in cash or with card.


You have the cabin from 17.00 and check out 16.00, so you get the whole day to chill out until its time to leave.

WC and shower are in the barn.

If you need sheets and towels there is a 50 kr surcharge.


We have toothbrushes, toothpaste, shampoo and soap in the shop.

You can book in advance, but make sure you get here before 17.00 or CALL us to let us know any changes to your arrival time or you may loose your booking.

If you want to stay longer please let us know as soon as possible.

You have to clean up after yourself ready for the next guests.

Camping in the orchid

If you bring your own tent or come with a caravan we charge 100kr/night. Cars and caravans has to stay in the parking area though.


Breakfast and Dinner

Most of us at Rosenhill are from all over the world and come to stay for a few weeks or months. We all get together for breakfast and dinner to share stories amongst good company.

Breakfast is 60 kr per person and is available between 08.30 and 10.00.

Dinner is sometime around 20.00 and price depends on what's cooking! Please announce your interest to eat dinner to the kitchen some hours before this time.

Welcome!
tel. 08 - 560 200 60
lars@rosenhill.nu

If this does not suit you you might find other accommodation at






fredag, februari 06, 2009

Vägbeskrivning




Buss
309 eller 311 från Brommaplan.
Hållplatsen närmast Rosenhill heter Nyckelby därifrån är det 800 meter till Rosenhill.

Snabblänk till SL-reseplanerare finns i marginalen.

Bil
När du passerat
- Drottningholm,
- Tappström (Ekerö Centrum) och
- Träkvista fortsätter du till
- Nyckelby där du tar av till höger i korsningen med den gula ICA-affären och följer Nyckelbyvägen 800 m och du kommer till Rosenhill.

Även talsvar: 0771 - 65 65 65