Välkommen till Trädgård, Café och Musteri
Nyckelbyvägen 22, Ekerö
Öppet:
fram till och med den 4:e november 11-17
Måndagar stängt! Midsommarafon stängt
tel. 08 - 560 200 60

måndag, augusti 01, 2016

Musteri - Information

Eftersom detta är vår gamla hemsida med eventuellt gammal info så är det bättre att kolla: www.rosenhill.nu/pages/musteri/musteri.html
(Den här gamla finns bara av nostalgiska skäl.)

Vi mustar er frukt medan ni väntar och tappar upp den på kärl som ni tagit med eller som ni köper här. Med er hem får ni råmust eller pastöriserad must - på bag in box eller plastdunk - från Era egna äpplen.

Musteriet är öppet från slutet av juli t.o.m. början av november, tisdag t.o.m. söndag, mellan 11.00 och 17.00. Om du inte kan komma under våra ordinarie öppettider så kan ibland överenskommelse om annan tid träffas. Ring (08-56020060) eller skicka ett mejl (lars(@)rosenhill.nu) i så fall. Måndagar är dock helt uteslutna...

Här nedan är de vanligaste frågorna till oss
1. Vilken frukt kan användas? /viktig info om äpplen från t.ex beteshagar
2. Hur mycket must får jag ut per kg äpplen?
3. Vad kostar det?
4. Hur många kg bör jag ta med mig till musteriet?
5. Vilken typ av emballage är lämplig för musten?
8. Hur lång tid tar det?

1. Vilken frukt kan användas?
Alla äpplen och päron som du själv skulle vilja dricka musten ifrån - fallfrukt går bra, även med smärre stötskador. Detta gäller med två förbehåll 1) äpplena får inte komma från beteshagar (se nedan) och 2) all antydan till mögelangrepp måste skäras bort med god marginal pga. att en del mögelsvamp producerar giftet patulin.

Viktigt angående frukt som plockats i beteshage
Frukt som plockats från beteshage eller annat djurhägn är en potentiell hälsorisk. Avföring från exempelvis häst kan i värsta fall innehålla salmonella eller E-coli (EHEC) - bakterier som tål mustens syra bra.

Om du vill musta äpplen plockade från mark där djur nyligen betat så ring eller mejla och kom överens med oss om en särskild tid, eftersom städproceduren stoppar upp produktionen.

De åtgärder vi måste göra för att förhindra vidarespridningsrisk är en extra rengöring av maskinen samt tvätt av de dukar som används.

Vad du själv bör tänka på är att din must ska pastöriseras vid en temperatur på minst 70 C. För att räknas som säkert livsmedel.

… och allra bäst är givetvis att plocka frukten i en beteshage direkt från träden.

2. Hur mycket must får jag ut per kg äpplen?
Oftast lite mer än hälften av äpplets vikt, i snitt ca 60% eller - 10 kg ger ca 6 liter. Övermogen frukt (särskilt sommarfrukt) ger ofta betydligt mindre.

3. Vad kostar det?
Med egna äpplen kostar det 7 kr/liter för råmusten (exklusive emballage). För den pastöriserade musten tar vi 21 kr/liter inklusive emballage. Minsta belopp är dock 60:- (om du skulle vilja komma med en mindre mängd äpplen).

Om Du köper Rosenhills must så kostar den pastöriserade runt 28:- kr per liter. 

4. Hur många kg bör jag ta med mig till musteriet?
För maskinens skull vill vi helst att Du tar med minst 20 kg men vi blir inte sura om du har lite mindre. Om du har stora mängder (över 200 kg) ber vi dig satsa på att komma en vardag om möjligt.

5. Vilken typ av emballage är lämplig för musten?
Rena kärl av plast, glas eller rostfritt. Vi säljer plastdunkar (25, 10, 5, 2,5 eller 1-liters) och jäshinkar till hyfsade priser:

25 liter: 80 kr
10 liter: 35 kr
5 liter: 19 kr
2,5 liter: 12 kr
1 liter: 9 kr

30 liters jäshink: 90 kr
tillbehör (t.ex. jäsrör): 15 kr/st

Till den pastöriserade musten finns 3L "bag-in-box" eller dunk och då ingår emballaget i priset 21 kr/liter.

6. Hur bevarar jag musten?
Om du köper den pastöriserade musten så håller den i åtskilliga månader så länge man inte öppnar förpackningen. Den opastöriserade är det bäst att frysa ner. Den är då nästan som färskpressad när den tinats upp. Det går naturligtvis också bra att pastörisera musten själv. Recept och tips får du här. Man kan också tillsätta konserveringsmedel som vi säljer här (kaliumsorbat / E202) men då får man en lite ovälkommen bismak och vad än livsmedelsverket säger om dess ofarlighet så känns det inte så himla fräscht.

Utan behandling börjar musten jäsa efter några dagar, vilket kan ha sin diskreta charm om den inte får hålla på för länge okontrollerat då vinägerjäsningen ganska snabbt sätter igång. Om det skulle ske så kan man lika gärna vänta upp till ett år, så blir det ofta en bra vinäger. Läs mer om det här nedan.


7. Kan jag göra vin eller cider av musten?
Javisst, Läs mer: Cider och vin av must . Och om vinet skulle bli trist så kan man ofta göra en god vinäger ändå. För att göra det låter man i princip vinet (eller musten direkt) stå utan lock men med silduk över, så att luft men inga kryp får tillträde. Helst ska det nu stå så varmt som möjligt och ganska länge (upp till ett år) tills det slutar lukta aceton och man börjar bli lite sugen på att smaka. Om man är nöjd för man varsamt - så inte grumset kommer med - över vinägern till ett lämpligt förvaringskärl.

8. Hur lång tid tar det att musta?
Vår erfarenhet är att lördag, söndag och tisdag brukar det vara kö. Då kan man få vänta ett tag. Men när Du väl kommer fram går det rätt kvickt - kanske 5 minuter för 30 liter eller så. Vilket innebär ca 8 minuter per bil i snitt. Passa på att fika eller hälsa på djuren eller plocka något gott eller ...


Om du har ytterligare frågor eller tycker att svaren här är luddiga - ring oss: 08 - 560 200 60.

Säkrast når du oss mellan 17 och 21, eller via e-post: lars(@)rosenhill.nu

Välkomna!
Som tidigare finns det möjlighet att lämna in sina äpplen om du vill ha pastöriserad must och önskar slippa stå i kö. I så fall kommer du hit med äpplena men ställer dig inte i kön och pratar med oss i musteriet först istället. Eftersom detta innebär mycket merarbete för oss tar vi, i år, då 25kr/liter istället för 21 som du betalar om du väntar snällt i kön. Vi har musten färdigt att hämta inom en vecka. Observera att detta är allra bäst om du har mer än 75 kg äpplen och vill få ut mer än 40 liter pastöriserad must!  Läs också gärna #8 härnere.Om du vill ha musten pastöriserad tar det längre tid. Vi pastöriserar vanligtvis inte mera än 40 liter för utlämning samma dag per mustare och besök. Detta för att undvika att kön blir för lång. Har du mera än 40 liter must, kan du ta hem det som råmust eller lämna äpplena och hämta den färdiga pastöriserade musten en annan dag. Skulle du välja att hämta en annan dag ställer du dig inte i kön, och slipper alltså vara kvar och vänta! I år ser vi oss dock nödgade att ta ut en extra avgift på 4kr/liter för must från äpplen som lämnats kvar för senare avhämtning.